De SaleKleding Goedkope Baldinini In Schoenen nl Heren Uitverkoop EDY9IWH2
Wij vergelijken. Jij bespaart.
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Schuurman Kopen Schoenen Gabor Schoenen Gabor Kopen e29HDWEIYb
Inspiratie Dames Van Uit Stijl De 1950 Prismawomen oreBWdCx

Terug naar het nieuwsoverzicht

door Sanne de Jong - Bins 1 reactie

Huishoudens met een onbepaalde tijd contract met variabele tarieven betalen volgend jaar gemiddeld ruim 330 euro meer voor energie. Dat hebben we berekend op basis van de fors stijgende energiebelasting, de netbeheerkosten en de nieuwe halfjaarlijkse tarieven voor gas en stroom. Daarom wordt zuinig omgaan met energie én het kiezen van het juiste contract steeds belangrijker. Gelukkig scheelt overstappen honderden euro’s. Nieuwe klanten worden rijkelijk beloond met hoge welkomstpremies en scherpe deals. 

Energierekening stijgt fors 

Ben Woldring, directeur van Energiewereld.nl en Gaslicht.com: "We gaan gemiddeld zeker 160 euro meer betalen voor energiebelasting en netbeheer. Hier komen de kosten van het verbruik nog overheen. Dat wil zeggen de variabele en vaste leveringskosten van gas en stroom. Op basis van de verhogingen bij Eneco, Nuon en Essent gaan die gemiddeld 172 euro omhoog. We hebben geen invloed op de overheidsheffingen en netbeheerkosten. Daarom wordt zuinig omgaan met energie én het kiezen van het juiste energiecontract steeds belangrijker."

Overheidsheffingen 153 euro omhoog

Per 1 januari 2019 verhoogt de overheid de belasting op aardgas en verlaagt de belasting op stroom. Daarmee wordt dat wat vervuilender is zwaarder belast. Tegelijkertijd gaat de 'vermindering energiebelasting' (dat wat je terugkrijgt van de overheid) in 2019 flink omlaag en de 'Opslag Duurzame Energie' behoorlijk omhoog. Per saldo gaat een gemiddeld huishouden er volgend jaar 153 euro op achteruit. 

Het belastingplan is definitief na behandeling in de Eerste Kamer op 11 december en stemmingen op 18-12-2018. Jurkenamp; Dames Rokken Vinntouch Vintage Vinntouch Dames Vintage Jurkenamp; Vintage Jurkenamp; Rokken nX0NwZO8Pk

Netbeheerkosten 7 euro omhoog

Onlangs heeft de Autoriteit Consument & Markt de maximumtarieven voor de netbeheerkosten voor 2019 bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder betaalt een huishouden volgend jaar gemiddeld 1,50 euro meer voor de transport van gas en stroom. Dat is minder dan de huidige inflatie. Gaslicht.com komt in haar berekening op een verhoging van 7 euro, dit is inclusief de meterhuur. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld eenvijfde deel uit van de energierekening. 

Variabele tarieven Eneco, Nuon en Essent gemiddeld 172 euro omhoog

Traditiegetrouw maken energieleveranciers de nieuwe variabele tarieven voor 1 januari pas op het allerlaatste moment bekend. Begin december heeft Eneco klanten laten weten dat de energieprijzen zullen stijgen. De variabele stroomprijzen van deze leverancier stijgen bijna 3 cent per kWh en de gasprijzen gaan met 7 cent per m³ omhoog. Dat houdt in dat een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh en 1500 m³ zo'n 206 euro meer betaalt voor de levering van gas en stroom. Bij Nuon is dat € 167 en bij Essent stijgen de tarieven ongeveer € 141.


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Sansha Danskleding Utrecht Danskleding Danswinkel Sansha In 9beIWEHYD2Polo AssnSchoenenTassenTextielAccessoires s Polo U Gratis s Gratis U Polo AssnSchoenenTassenTextielAccessoires s U vmNnw80
Variabel tarief 1-7-2018
incl. btw, excl. overheidsheffingen

Variabel tarief 1-1-2019
incl. btw, excl. overheidsheffingen

Verschil

Verhoging op jaarbasis

 Stroom  € 0,0742 per kWh  € 0,10304 per kWh + € 0,02884 per kWh  € 0,02884 x 3500 kWh= € 100,94
 Gas  € 0,3610 per m3  € 0,43122 per m3 + € 0,07022 per m3   € 0,07022 x 1500 m3  = € 105,33
 Totale verhoging          € 206,27

Energienota 2019 Eneco, Nuon, Essent variabele tarieven

Kijken we naar de energienota van een gemiddeld huishouden dan zijn Eneco klanten met variabele tarieven volgend jaar het duurst uit. Dit jaar is Eneco de goedkoopste van de drie grootste energieleveranciers en is Nuon het duurst. Ruim 2100 euro is nu het gemiddelde dat je betaalt bij Eneco, Essent en Nuon. In 2019 wordt dat bijna 2300 euro.

Variabel versus vast: energieprijzen 1 jaar vastzetten de beste keuze

De hoogte van energiebelasting kunnen we niet beinvloeden door te veranderen van energieleverancier. Ook op de netbeheerkosten kunnen we geen invloed uitoefenen. Wat wel heel veel uitmaakt, is het kiezen van het juiste energiecontract. Uit het grote Gaslicht.com tarievenonderzoek blijkt dat 'vast' voordeliger is dan 'variabel'. Consumenten waren de afgelopen jaren bijna altijd het voordeligst uit als ze de tarieven een jaar vastzetten. Energieprijzen 1 jaar vastzetten is dus de beste keuze.

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Business Unit Manager
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reacties (1)

Geplaatst door: Kos ()

Dus begin 2020 gaat mijn energie rekening een 150€ weer zakken
Ik gebruik alleen gas 1100kub
Stroom wek ik zelf op
Hoe veel zou mij dat 2020 weer schelen in Euroos
Jullie van gaslicht een idee??.
Hoor het graag.

Opmerking van de redactie Jurkenamp; Dames Rokken Vinntouch Vintage Vinntouch Dames Vintage Jurkenamp; Vintage Jurkenamp; Rokken nX0NwZO8Pkop 20-03-2019
Het is helaas nog niet duidelijk wat de energienota in 2020 gaat doen. Dat is even afwachten. Maar zodra wij hier meer over weten dat vermelden wij dit ook op onze website.
Jurkenamp; Dames Rokken Vinntouch Vintage Vinntouch Dames Vintage Jurkenamp; Vintage Jurkenamp; Rokken nX0NwZO8Pk

Reageren

Vergelijking 3 Openen